Αυτά είναι τα παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης:
- Δάκος: Ένα είδος ψωμίου από ξερή ψίχα ντομάτας, ελαιόλαδο και φέτα.
- Κρητικά τυριά (Ανθότυρος, Μυζήθρα, Γραβιέρα, Στάκα): Τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή κρητική μέθοδο.
- Απάκι: Καπνιστό και αλατισμένο χοιρινό κρέας.
- Αντίκριστο: Το αρνί κομμένο σε τεμάχια, αλατισμένο και ψήνεται γύρω από τη φωτιά.
- Καπρίκο: Χοιρινό που ψήνεται αργά σε ξυλόφουρνο.
- Συκωτί: Συκωτάκι από κατσίκι.
- Σκιουφίχτα: Τοπικά ζυμαρικά.
- Κατσικίσιο κρέας σε οποιαδήποτε σάλτσα: Κατσικίσιο κρέας που μαγειρεύεται με διάφορες σάλτσες.
- Οφτές πατάτες: Πατάτες που ψήνονται σε ξυλόφουρνο.
- Ανθόγαλο: Τυροκαυτερή.
- Καλιτσούνια: Πίτες με τυρί.
- Μαραθόπιτα: Πίτα με άγριο μάραθο.
- Χορτοπιτάκια: Πίτες με χόρτα.
- Τηγανητά σαλιγκάρια: Σαλιγκάρια που τηγανίζονται.
- Γαμοπιλάφο με κατσικίσιο ή αρνί: Πιλάφι με κατσίκι ή αρνί.
- Λαμπροστάμνανκάθη: Βότανο που μόνο στην Κρήτη μεγαλώνει.
- Χόρτα γενικώς: Τοπικά βότανα.
- Ανθόγαλο με λουκάνικο: Ανθόγαλο με προσθήκη λουκάνικου.
- Κολοκυθοκεφτέδες: Μπαλάκια από κολοκύθι.
- Σφούγγατο: Ομελέτα με πατάτες ή κολοκύθι.
- Σφακιανές Πίτες: Πίτες από τη Σφακιά.
- Μπουγάτσα: Παραδοσιακό κρητικό γλυκό για πρωινό.